Opwekking van elektrische energie

Welke doelen zal je bereiken op deze pagina?
- Je kan informatie halen uit filmpje.
- Je begrijpt hoe een kolencentrale werkt.
- Je maakt een powerpoint presentatie aan de hand van de gegeven instructiefiche.
- Je kent verschillende manieren om elektrische stroom op te wekken.
Maak als intro voor deze pagina de woordzoeker. Klik op de afbeelding van de woordzoeker hieronder om hem online te kunnen maken.
Er zijn verschillende manieren om elektriciteit op te wekken. Hieronder bestuderen we er enkelen.
1. De elektriciteitscentrale (kolencentrale)
Bekijk onderstaande filmpje en antwoord op de bijhorende vragen.
2. De waterkrachtcentrale
Bekijk onderstaande filmpje.
Maak nu de educaplay oefening hieronder. Hierbij zal je het filmpje nog een keer bekijken en zullen er meerdere vragen tevoorschijn komen.
3. Kerncentrale
In een kerncentrale kan elektriciteit opgewekt worden. Bekijk het filmpje om te weten te komen hoe dat kan.
Geef antwoord op de onderstaande vraag.
Opdracht: Ken jij Tsjernobyl en de daarbij horende kernramp? Zoek informatie op op het internet, in boeken en krantenartikels. Het is de bedoeling dat je een powerpointpresentatie maakt over de ramp in Tsjernobyl. Lees onderstaande instructiefiche en maak de presentatie. Slaag deze goed op, je zal hem later moeten doorsturen naar je leerkracht.
Je zal beoordeeld worden op deze opdracht maar je mag samen met de rest van de klas zelf bepalen op welke criteria. Stem hieronder op 4 criteria. Jullie zullen dan beoordeeld worden op de 4 criteria met de meeste stemmen.
4. De windmolen
Lees onderstaande tekst om te weten te komen hoe een windmolen werkt.
De werking van een windmolen is als volgt: Een windmolen bestaat grofweg uit drie onderdelen: de wieken, de gondel en de mast. De wieken die rotorbladen worden genoemd zijn altijd naar de wind toe gericht. De rotorbladen hebben de vorm van vliegtuigvleugels, ze worden door de wind aangedreven. De gondel is het gedeelte dat bovenop de mast zit en waar de wieken aan vast zitten. In de gondel zitten de aandrijfas en de generator. In de generator wordt de stroom opgewekt door de beweging van de wieken (in de aandrijfas). Een generator werkt als een soort grote dynamo. De opgewekte elektrische stroom wordt daarna verplaatst via de mast. De masten van windmolens variƫren in hoogte afhankelijk van de plaatselijke windstromen. Men bouwt steeds hogere masten omdat het hoger vaak harder waait, masten hoger dan honderd meter zijn geen uitzondering meer. Maar een mast wordt ook niet hoger gemaakt dan strikt noodzakelijk is omdat de kosten dan heel hard oplopen.
Wil je weten hoeveel elektrische stroom 1 windmolen kan opwekken? Scan dan deze QR-code.
Leuk om te zien! Op netflix is er een film die gaat over een jongen die zelf een windmolen bouwt om zijn dorp van de hongersnood te redden. Klik op de afbeelding hieronder voor informatie indien je een kijkje wil nemen.
Wil je meer weten over de opwekking van elektrische energie. Neem dan zeker een kijkje bij "extra"
Super! Ook deze pagina heb je volbracht. Klik op "Omzetting" om verder te gaan.